Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
Kierownik zadania: prof. dr hab. Maria Rataj - Guranowska
Komórka organizacyjna Instytutu realizująca zadanie:
Bank Patogenów Roślin i Badania ich Bioróżnorodności.
Celem zadania jest zbiór, przechowanie i konserwacja oraz udostępnianie patogenów roślin: grzybów - patogenów fakultatywnych i ew. obligatoryjnych oraz patogenicznych bakterii w stanie ożywionym i w postaci zakonserwowanej, dla potrzeb rolnictwa, a także instytucji naukowych. Tym samym kolekcja istniejąca od 15 lat będzie powiększana oraz zależnie od potrzeby – wymieniana.
W ramach realizacji zadania będą wykonywane następujące prace polegające na:
Ponieważ niemożliwe jest zaplanowanie chorób, które wystąpią po 2011 r.,
w razie braku przewidywanych chorób, będzie się zwracać uwagę i zbierać porażone rośliny uprawne zaplanowane na wszystkie lata badań. Będą to głównie rośliny zielne, energetyczne, z upraw ekologicznych, małoobszarowe (np. gorczyca, len, marchew, słonecznik, tytoń, cebula, kalafior). Większa uwaga zwrócona zostanie na choroby lnu, cebuli, fasoli, brukselki, brokułu – jako niedostatecznie reprezentowanych w kolekcji oraz powodujących ich choroby bakterie, jak na przykład Ralstonia solanacearum i Pseudomonas spp.
u tytoniu, Xanthomonas campestris, Pseudomonas viridiflava, Ervinia carotovora, Pseudomonas cepacia, Burkholderia spp. u cebuli, Ervinia carotovora, Xanthomonas spp., Pseudomonas spp. u marchwi;
W zależności od gatunku patogeny będą liofilizowane, konserwowane
w ciekłym azocie lub w glicerolu w temp. – 82 oC. W miarę możliwości wszystkie izolaty zostaną zabezpieczone do przechowywania pod olejem lub glicerolem w temp. +16 oC. (różna liczba, zależnie od metody: od 40 do 200 izolatów rocznie). Bakterie będą konserwowane metodą krioprezerwacji - systemem Bacto-Protect (liczba nieprzewidywalna). Każdy patogen będzie zabezpieczany minimum dwoma metodami;
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy
Etap I - 2011 r.
Etap II - 2012 r.
Etap III - 2013 r.
Etap IV - 2014 r.
Etap V - 2015 r.
Opracowanie patogenów roślin – gospodarzy nielicznie reprezentowanych
w kolekcji: lnu, cebuli, fasoli, brukselki; opracowanie wyników pięcioletnich.
Wyniki z realizacji tego zadania są udostępniane między innymi instytucjom naukowym oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl