Treść strony
Zadanie 2.6. Prowadzenie kolekcji mikroorganizmów patogenicznych dla roślin.
Kierownik zadania: prof. dr hab. Maria Rataj - Guranowska
Komórka organizacyjna Instytutu realizująca zadanie:
Bank Patogenów Roślin i Badania ich Bioróżnorodności.
Celem zadania jest zbiór, przechowanie i konserwacja oraz udostępnianie patogenów roślin: grzybów - patogenów fakultatywnych i ew. obligatoryjnych oraz patogenicznych bakterii w stanie ożywionym i w postaci zakonserwowanej, dla potrzeb rolnictwa, a także instytucji naukowych. Tym samym kolekcja istniejąca od 15 lat będzie powiększana oraz zależnie od potrzeby – wymieniana.
W ramach realizacji zadania będą wykonywane następujące prace polegające na:
- rozszerzaniu kolekcji przez zbiór patogenów z porażonych roślin.
Ponieważ niemożliwe jest zaplanowanie chorób, które wystąpią po 2011 r.,
w razie braku przewidywanych chorób, będzie się zwracać uwagę i zbierać porażone rośliny uprawne zaplanowane na wszystkie lata badań. Będą to głównie rośliny zielne, energetyczne, z upraw ekologicznych, małoobszarowe (np. gorczyca, len, marchew, słonecznik, tytoń, cebula, kalafior). Większa uwaga zwrócona zostanie na choroby lnu, cebuli, fasoli, brukselki, brokułu – jako niedostatecznie reprezentowanych w kolekcji oraz powodujących ich choroby bakterie, jak na przykład Ralstonia solanacearum i Pseudomonas spp.
u tytoniu, Xanthomonas campestris, Pseudomonas viridiflava, Ervinia carotovora, Pseudomonas cepacia, Burkholderia spp. u cebuli, Ervinia carotovora, Xanthomonas spp., Pseudomonas spp. u marchwi;
- wykonaniu opisu morfologicznego, fotografii i identyfikacji patogenów zebranych z porażonych roślin;
- zabezpieczeniu i konserwacji patogenów.
W zależności od gatunku patogeny będą liofilizowane, konserwowane
w ciekłym azocie lub w glicerolu w temp. – 82 oC. W miarę możliwości wszystkie izolaty zostaną zabezpieczone do przechowywania pod olejem lub glicerolem w temp. +16 oC. (różna liczba, zależnie od metody: od 40 do 200 izolatów rocznie). Bakterie będą konserwowane metodą krioprezerwacji - systemem Bacto-Protect (liczba nieprzewidywalna). Każdy patogen będzie zabezpieczany minimum dwoma metodami;
- udostępnianiu patogenów: od kilku lat jest na podobnym poziomie: od 30 do 50 izolatów;
- przeprowadzaniu prób konserwacji patogenów obligatoryjnych roślin w ciekłym azocie wykonanych z zastosowaniem kultur grzybów opracowywanych
w pracowniach mikologicznych instytutu; - upowszechnianiu wyników: planuje się wydanie drugiego katalogu kolekcji oraz kolejnych zeszytów „Kompendium symptomów chorób roślin i morfologii ich sprawców”;
- stałym udostępnianiu kultur patogenów.
Harmonogram realizacji zadania z podziałem na etapy
Etap I - 2011 r.
- utworzenie zbioru roślin zielnych z objawami chorobowymi: bazylii, kminku, majeranku, tymianku, melisy, szałwii, rozmarynu, cząbru;
- przeprowadzenie próby konserwacji patogena obligatoryjnego pszenicy Tilletia caries w ciekłym azocie.
Etap II - 2012 r.
- opracowanie patogenów roślin zielnych;
- utworzenie zbioru roślin z objawami chorobowymi upraw małoobszarowych;
- sprawdzenie patogeniczności Tilletia caries na pszenicy.
Etap III - 2013 r.
- Opracowanie patogenów roślin upraw małoobszarowych;
- utworzenie zbioru roślin energetycznych z objawami chorobowymi;
- sprawdzenie patogeniczności Tilletia caries.
Etap IV - 2014 r.
- opracowanie patogenów roślin energetycznych;
- utworzenie zbioru roślin – gospodarzy nielicznie reprezentowanych w kolekcji: lnu, cebuli, fasoli brukselki, brokułu z objawami chorobowymi.
Etap V - 2015 r.
Opracowanie patogenów roślin – gospodarzy nielicznie reprezentowanych
w kolekcji: lnu, cebuli, fasoli, brukselki; opracowanie wyników pięcioletnich.
Wyniki z realizacji tego zadania są udostępniane między innymi instytucjom naukowym oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.