Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
Opracowanie zbiorowe pod redakcją:
Doc dr hab. Marka Mrówczyńskiego
i Prof. dr. hab. Stefana Pruszyńskiego
Poznań 2008
CENA: 10,50 zł
I. WSTĘP
II. WYMAGANIA KLIMATYCZNE I GLEBOWE ORAZ DOBÓR STANOWISKA POD RZEPAK
1. Klimat
2. Gleba
3. Przedplon
III. UPRAWA ROLI I SIEW RZEPAKU
1. Uprawa roli
2. Siew
IV. ODMIANY RZEPAKU W INTEGROWANEJ PRODUKCJI
V. ZINTEGROWANY SYSTEM NAWOŻENIA RZEPAKU
1. Wstęp – niskie plony – przyczyny
2. Elementy budowy systemu nawożenia
3. Technologia nawożenia rzepaku
3.1. Regulacja odczynu i zasobności gleby w P i K
3.2. Nawożenie azotem
3.3. Składniki pokarmowe zwiększające efektywność azotu nawozowego
VI. INTEGROWANA OCHRONA RZEPAKU PRZED AGROFAGAMI
1. Integrowana ochrona
2. Integrowane zwalczanie chwastów
2.1. Charakterystyka chwastów występujących na plantacjach rzepaku
2.2. Progi ekonomicznej szkodliwości chwastów
2.3. Metody zwalczania chwastów
2.4. Stosowanie herbicydów w rzepaku ozimym
2.5. Stosowanie herbicydów w rzepaku jarym
2.6. Charakterystyka substancji aktywnych herbicydów
2.7. Następstwo roślin po herbicydach stosowanych w rzepaku
3. Ochrona rzepaku przed chorobami
3.1. Metoda agrotechniczna
3.2. Metoda hodowlana
3.3. Metoda chemiczna ograniczenia chorób
4. Ochrona rzepaku przed szkodnikami
4.1. Metoda hodowlana
4.2. Metoda agrotechniczna
4.3. Metoda chemiczna
4.3.1. Monitoring i progi ekonomicznej szkodliwości
4.3.2. Wybór środka ochrony roślin
VII. OCHRONA ENTOMOFAUNY POŻYTECZNEJ WYSTĘPUJĄCEJ NA PLANTACJACH RZEPAKU
1. Ochrona pszczół i owadów zapylających
2. Ochrona gatunków pożytecznych
VIII. PRZYGOTOWANIE PLANTACJI DO ZBIORU ORAZ ZBIÓR NASION
1. Przygotowanie plantacji do zbioru
2. Metody zbioru nasion
IX. TECHNIKA W INTEGROWANEJ PRODUKCJI RZEPAKU
1. Uprawa pożniwna
2. Orka siewna
3. Uprawa przedsiewna
4. Siew
5. Uprawa mulczowa
6. Nawożenie
7. Ochrona roślin
8. Zbiór
X. ŁĄCZNE STOSOWANIE AGROCHEMIKALIÓW
XI. KLUCZ DO OKREŚLANIA FAZ ROZWOJOWYCH RZEPAKU
XII. OLEJ RZEPAKOWY NA CELE JADALNE
XIII. NIEŻYWNOŚCIOWE WYKORZYSTANIE RZEPAKU
XIV. ZAKOŃCZENIE
XV. LITERATURA
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl