I. WSTĘP
II. UPRAWA ROLI I SIEW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI JĘCZMIENIA OZIMEGO
1. Wprowadzenie
2. Uprawa roli
3. Siew
3.1. Termin siewu
3.2. Ilość wysiewu
III. UPRAWA ROLI I SIEW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI JĘCZMIENIA JAREGO
1. Wprowadzenie
2. Uprawa roli
2.1. Uprawa pożniwna i jesienna
2.2. Uprawa wiosenna
3. Siew
3.1. Przygotowanie materiału siewnego
3.2. Termin siewu
3.3. Gęstość siewu
IV. DOBÓR ODMIAN DLA POTRZEB INTEGROWANEJ PRODUKCJI JĘCZMIENIA
V. ZNACZENIE ODMIAN ODPORNYCH NA CHOROBY I SYSTEMÓW RÓŻNICOWANIA UPRAW W INTEGROWANEJ OCHRONIE JĘCZMIENIA
VI. ZINTEGROWANY SYSTEM NAWOŻENIA JĘCZMIENIA OZIMEGO
1. Wprowadzenie
2. Regulacja odczynu gleby
3. Nawożenie fosforem, potasem i siarką
4. Nawożenie azotem
VII. ZINTEGROWANY SYSTEM NAWOŻENIA JĘCZMIENIA JAREGO UPRAWIANEGO NA CELE PASTEWNE I BROWARNE
1. Wprowadzenie
2. Regulacja odczynu gleby
3. Nawożenie fosforem i potasem
4. Nawożenie azotem
VIII. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA ZACHWASZCZENIA
1. Wprowadzenie
2. Niechemiczne metody odchwaszczania
3. Chemiczne odchwaszczanie jęczmienia ozimego
4. Chemiczne odchwaszczanie jęczmienia jarego
5. Zapobieganie wyleganiu
6. Ułatwienie zbioru jęczmienia jarego i ozimego
7. Kompensacja i uodparnianie się chwastów
8. Wpływ warunków klimatycznych na skuteczność zabiegów chwastobójczych w jęczmieniu
IX. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SPRAWCÓW CHORÓB
1.Wprowadzenie
2. Metoda agrotechniczna
3. Metoda hodowlana
4. Metoda biologiczna i chemiczna
5. Metoda chemiczna
5.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
5.2. Wybór środka chemicznego
5.3. Wpływ temperatury na skuteczność zabiegu w jęczmieniu
5.4. Zjawisko uodparniania się grzybów na stosowane substancje aktywne
X..WIRUSY WYSTĘPUJĄCE NA JĘCZMIENIU W POLSCE
1. Wprowadzenie
2. Żółta karłowatość jęczmienia
3. Żółta mozaika jęczmienia
4. Pasiasta mozaika jęczmienia
5. Wirus karłowatości pszenicy na jęczmieniu
XI. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SZKODNIKÓW
1. Wprowadzenie
2. Metoda agrotechniczna
3. Metoda hodowlana
4. Metoda chemiczna
4.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
4.2. Wybór środka chemicznego
XII..OCHRONA ENTOMOFAUNY POŻYTECZNEJ NA PLANTACJACH JĘCZMIENIA
XIII. FAZY ROZWOJOWE JĘCZMIENIA
Klucz do określania faz rozwojowych jęczmienia w skali BBCH
XIV. ZAKOŃCZENIE
XV. LITERATURA