I. WSTĘP
II. DOBÓR ODMIAN DLA POTRZEB INTEGROWANEJ OCHRONY PSZENICY
III. MIESZANKI ODMIAN W INTEGROWANEJ OCHRONIE PSZENICY
IV. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA ZACHWASZCZENIA
1. Wprowadzenie
2. Chemiczne odchwaszczanie pszenicy ozimej
3. Chemiczne odchwaszczanie pszenicy jarej
4. Zapobieganie wyleganiu
5. Ułatwianie zbioru pszenicy
6. Kompensacja i uodparnianie się chwastów
7. Wpływ temperatury na skuteczność zabiegów chwastobójczych w pszenicy
V. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SPRAWCÓW CHORÓB
1. Wprowadzenie
2. Metoda agrotechniczna
3. Metoda hodowlana
4. Metoda chemiczna
4.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
4.2. Wybór środka chemicznego
4.3. Wpływ temperatury na skuteczność zabiegów grzybobójczych w pszenicy
4.4. Zjawisko uodparniania się grzybów na stosowane substancje aktywne
VI. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SZKODNIKÓW
1. Wprowadzenie
2. Metoda agrotechniczna
3. Metoda hodowlana
4. Metoda chemiczna
4.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
4.2. Wybór środka chemicznego
VII. OCHRONA ENTOMOFAUNY POŻYTECZNEJ NA PLANTACJACH PSZENICY
VIII. INTEGROWANA OCHRONA PSZENICY PRZED SZKODNIKAMI MAGAZYNOWYMI
1. Wprowadzenie
2. Metody ochrony ziarna przed szkodnikami
3. Zapobieganie
4. Wczesne wykrywanie szkodników
5. Zwalczanie/efektywne ograniczanie liczebności szkodników
6. Chemiczna ochrona przed szkodnikami magazynowymi
7. Wybór środka ochrony roślin w magazynach zbożowych
8. Bezpieczne stosowanie środków ochrony roślin w magazynach
9. Progi ekonomicznej szkodliwości
10. Straty powodowane przez szkodniki magazynowe
IX. FAZY ROZWOJOWE PSZENICY
Klucz do określania faz rozwojowych pszenicy w skali BBCH
X. ZAKOŃCZENIE
XI. LITERATURA