Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
Opracowanie zbiorowe pod redakcją:
Doc dr hab. Marka Korbasa
i Prof. dr. hab. Marka Mrówczyńskiego
Poznań 2009
I. WSTĘP
II. WYMAGANIA ŚRODOWISKOWE ORAZ UPRAWA ROLI I SIEW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI PSZENICY OZIMEJ
1. Wprowadzenie
2. Wymagania środowiskowe
2.1. Wymagania klimatyczne
2.2. Wymagania glebowe
3. Stanowisko pszenicy w zmianowaniu
3.1. Rola płodozmianu w integrowanej produkcji pszenicy
3.2. Stanowisko pszenicy w zmianowaniu
3.3. Bioróżnorodność zasiewów
4. Uprawa roli
4.1. Konwencjonalna i konserwujące metody uprawy roli w integrowanej produkcji
pszenicy
4.2. Uprawa roli pod pszenicę ozimą
5. Siew pszenicy ozimej
5.1. Przygotowanie materiału siewnego
5.2. Termin i gęstość siewu pszenicy ozimej
III. UPRAWA ROLI I SIEW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI PSZENICY JAREJ
1. Wprowadzenie
2. Uprawa
2.1. Uprawa jesienna
2.2. Uprawa wiosenna
3. Siew
3.1. Materiał siewny
3.2. Termin siewu
3.3. Gęstość siewu
IV. DOBÓR ODMIAN DLA POTRZEB INTEGROWANEJ PRODUKCJI PSZENICY
V. MIESZANKI ODMIAN W INTEGROWANEJ PRODUKCJI PSZENICY
VI. ZINTEGROWANY SYSTEM NAWOŻENIA PSZENICY OZIMEJ
1. Wprowadzenie
2. Potrzeby i bilans składników pokarmowych
3. Strategia efektywnego nawożenia azotem w systemie zintegrowanym
4. Faza nalewania ziarna
VII. ZINTEGROWANY SYSTEM NAWOŻENIA PSZENICY JAREJ
1. Wprowadzenie
2. Doprowadzenie gleby do optymalnego odczynu
3. Nawożenie fosforem, potasem i siarką
4. Nawożenie azotem
VIII. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA ZACHWASZCZENIA
1. Wprowadzenie
2. Niechemiczne metody odchwaszczania zbóż
3. Chemiczne odchwaszczanie pszenicy ozimej
4. Chemiczne odchwaszczanie pszenicy jarej
5. Zapobieganie wyleganiu
6. Ułatwianie zbioru pszenicy
7. Kompensacja i uodparnianie się chwastów
8. Wpływ temperatury na skuteczność zabiegów chwastobójczych w pszenicy
IX. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SPRAWCÓW CHORÓB
1. Wprowadzenie
2. Metoda agrotechniczna
3. Metoda hodowlana
4. Metoda chemiczna
4.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
4.2. Wybór środka chemicznego
4.3. Wpływ temperatury na skuteczność zabiegów grzybobójczych w pszenicy
4.4. Zjawisko uodparniania się grzybów na stosowane substancje aktywne
X. INTEGROWANA METODA OGRANICZANIA SZKODNIKÓW
1. Wprowadzenie
2. Metoda agrotechniczna
3. Metoda hodowlana
4. Metoda chemiczna
4.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
4.2. Wybór środka chemicznego
XI. OCHRONA ENTOMOFAUNY POŻYTECZNEJ NA PLANTACJACH PSZENICY
XII. INTEGROWANA OCHRONA PSZENICY PRZED SZKODNIKAMI MAGAZYNOWYMI
1. Wprowadzenie
2. Metody ochrony ziarna przed szkodnikami
3. Zapobieganie
4. Wczesne wykrywanie szkodników
5. Efektywne ograniczanie liczebności szkodników
6. Chemiczna ochrona przed szkodnikami magazynowymi
7. Wybór środka ochrony roślin w magazynach zbożowych
8. Bezpieczne stosowanie środków ochrony roślin w magazynach
9. Progi ekonomicznej szkodliwości
10. Straty powodowane przez szkodniki magazynowe
XIII. FAZY ROZWOJOWE PSZENICY
Klucz do określania faz rozwojowych pszenicy w skali BBCH
XIV. ZAKOŃCZENIE
XV. LITERATURA
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl