Dane kontaktowe
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl
Opracowanie zbiorowe pod redakcją:
Dr inż. Zdzisława Kaniuczaka
i Prof. dr. hab. Stefana Pruszyńskiego
Poznań 2007
I. WSTĘP
II. WYMAGANIA ŚRODOWISKOWE KUKURYDZY
1. Wymagania klimatyczne
2. Wymagania glebowe
III. UPRAWA ROLI I SIEW W INTEGROWANEJ TECHNOLOGII PRODUKCJI KUKURYDZY
1. Stanowisko w zmianowaniu
2. Uprawa roli
3. Siew
IV. DOBÓR ODMIAN W INTEGROWANEJ PRODUKCJI KUKURYDZY
1. Rola odmian w kształtowaniu plonu
2. Typy użytkowe i pożądane cechy odmian
3. Typy hodowlane odmian
V. ZINTEGROWANY SYSTEM NAWOŻENIA KUKURYDZY
1. Plony i wymagania pokarmowe
2. Optymalizacja nawożenia
2.1. Nawożenie fosforem i potasem
2.2. Nawożenie azotem, magnezem, cynkiem i borem
VI. INTEGROWANA OCHRONA KUKURYDZY PRZED AGROFAGAMI
1. Wstęp
2. Integrowana metoda ograniczania zachwaszczenia
2.1 Metody mechaniczne
2.2 Metody chemiczne
2.3 Metody mechaniczno-chemiczne
3. Ochrona kukurydzy przed chorobami
3.1. Wykaz najważniejszych chorób kukurydzy i ich znaczenie gospodarcze
3.2 Agrotechniczne metody zwalczania chorób
3.3 Chemiczna ochrona przed chorobami
4. Ochrona kukurydzy przed szkodnikami
4.1. Metody hodowlane
4.2. Metody agrotechniczne
4.3. Metody chemiczne
4.3.1 Progi ekonomicznej szkodliwości
4.3.2. Wybór środka ochrony roślin
VII. OCHRONA ENTOMOFAUNY POŻYTECZNEJ WYSTĘPUJĄCEJ NA PLANTACJACH KUKURYDZY
VIII. ZBIÓR ORAZ PRZYGOTOWANIE ZIARNA KUKURYDZY DO PRZECHOWYWANIA
1. Dojrzewanie ziarna
2. Zbiór ziarna
3. Przechowywanie ziarna
4. Zbiór i konserwacja kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę
z całych roślin
IX. FAZY ROZWOJOWE KUKURYDZY w skali BBCH
X. ZAKOŃCZENIE
XI. LITERATURA
60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20
tel.: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 6301
e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl