Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

Logo

Strona główna serwisu

Nawigacja

Treść strony

W pierwszej, skróconej wersji katalogu CPP IPP wszystkie mikroorganizmy z trzech grup: grzyby, wirusy i bakterie są uporządkowane w grupy według metody konserwacji. Grzyby to kultury liofilizowane oraz kultury trudno przeżywające liofilizację, dlatego przechowywane pod olejem mineralnym lub glicerolem. Bakterie są liofilizowane oraz zakonserwowane systemem Bacto-Protect i przechowywane w temperaturze -75°C. Wirusy przechowywane są na skrawkach roślin w temperaturze 4°C.
W grupach według różnych metod konserwacji patogeny są uporządkowane alfabetycznie według rodzajów.
Podane są dane podstawowe patogena: nazwa gatunku, numer patogena, rok jego akcesu do kolekcji.
Ponadto podane są informacje dodatkowe takie jak: odmiana, rasa, patowar, grupa kojarzeniowa, grupa zgodności wegetatywnej, nazwisko autora, łacińska i polska nazwa rośliny, łacińska nazwa rodziny roślin...

Wybrane strony

  • Zalecenia online
  • PSA
  • Rdza brunatna
  • Polsoja
  • Atlas chorób roślin rolniczych
  • Atlas szkodników
  • Atlas chwastów
  • Zaraza ziemniaka
  • Biblioteka Bazy Archiwum
  • Kalkulator opłacalności
  • Wydawnictwa
  • Zakład Badania Ś.O.R.

Stopka strony

Dane kontaktowe

Instytut Ochrony Roślin -
Państwowy Instytut Badawczy

60-318 POZNAŃ, ul. Władysława Węgorka 20

telefon: +48 61 864 9000, fax: +48 61 867 63 01

e-mail: sekretariat@iorpib.poznan.pl

Godziny otwarcia

7:30 - 15:30


Wydawnictwa - składanie zamówień
e-mail:
S.Konarski@iorpib.poznan.pl

Licencja

CC BY 3.0

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Wersja o wysokim poziomie kontrastu
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.